Nuttige instellingen

handshake2
Een bedrijf opstarten kun je niet alleen. Gelukkig zijn er in Nederland tal van instellingen die nuttig zijn bij het opstarten van een eigen bedrijf.

Bank

De eerste soort instelling die erg van pas zou kunnen komen, is de bank. Banken kunnen de beginnende ondernemer helpen bij het opstellen van een ondernemingsplan. Buiten dat kan een bank vanzelfsprekend ook helpen met de financiën. Door een lening af te sluiten bij de bank, is het mogelijk te starten met voldoende startkapitaal als dat nog niet het geval was. Let wel op: er dient rente betaald te worden over de lening. Als je liever geen lening afsluit, zijn er nog andere manieren om te starten met voldoende startkapitaal .

Kamer van Koophandel en Belastingdienst

Het is voor elke Nederlandse onderneming verplicht ingeschreven te staan in het Handelsregister bij de Kamer van Koophandel. Indien je je onderneming in hebt geschreven in het Handelsregister, worden je gegevens automatisch door de Kamer van Koophandel doorgegeven aan de Belastingdienst. Handig, want dan hoef je je dus niet apart aan te melden bij de Belastingdienst. Belangrijk om te weten is dat je bedrijf ingeschreven kan worden vanaf een week vóór tot een week ná de oprichting van het bedrijf.  Ook is het goed om te weten dat wijzigingen, bijvoorbeeld een adres- of naamswijziging, binnen een week door moeten worden gegeven aan de Kamer van Koophandel.

Nuffic

De Nederlandse organisatie voor internationale samenwerking in het hoger onderwijs Nuffic geeft een overzicht van gereglementeerde beroepen. Deze beroepen mogen alleen uit worden geoefend indien men een bepaald nationaal diploma heeft behaald. Dit bedrijf heeft een handige lijst waarin duidelijk staat vermeld welke bevoegde autoriteit verantwoordelijk is voor welk beroep en welke website hiervoor geraadpleegd kan worden.