“Neem je eigen accountant eens onder de loep”
  • images
  • 10:18
  • images
  • Reageren.

“Neem je eigen accountant eens onder de loep”

Wat heel veel ondernemers eens zouden moeten doen, zo meldt financieel planner Paul van der Kwast op Z24, is hun eigen accountant doorlichten. Op dit moment kiezen te veel ondernemers namelijk voor de gemakkelijke weg, waardoor hun boekhouder hen duur te staan komt.

“De trouwe klant die toch wel betaalt, kan rekenen op het uiterste minimum aan aandacht en toewijding”

De sector profiteert van de trouwe klant

Zo betalen trouwe klanten bij hun bank een hogere hypotheekrente dan nieuwe leners, krijgen nieuwe klanten bij telefoonaanbieders een betere aanbieding dan bestaande klanten en zorgen overstapdeals ervoor dat je beter af bent bij een nieuwe energieleverancier. Zo is het ook met de boekhouder. De ene rekent al jaren €300 voor een simpele belastingaangifte, de schrijft elk telefoongesprek bij zijn uren en de volgende claimt dat je kleine bv niet zonder jaarlijkse accountantsverklaring kan.

Nu is het niet zo dat een accountant niets hoeft te kosten. Er is zeker wat te zeggen voor jarenlange loyaliteit en de veiligheid van het vertrouwen dat je in je tussenpersoon hebt, bijgestaan door de kennis die de boekhouder van jouw bedrijf heeft na al die jaren. Maar het kan geen kwaad kritisch te kijken naar de kwaliteit en kosten van deze relatie.

accoiuntant

Verdiep je in boekhouden

Wat hiervoor nodig is, zo stelt Van der Kwast, is enige kennis van boekhouden en belastingen. Als je geen idee hebt welke regels gelden en hoe groot de rompslomp is, heb je ook geen idee wat je accountant precies voor je doet. Het is daarom aan te raden je als ondernemer te verdiepen in de basisbeginselen van het boekhouden, en dat is helemaal niet zo’n hoge berg als dat het misschien lijkt. Aan het eind van de rit haal je de geïnvesteerde tijd er dubbel en dwars uit, en kun je de komende jaren fors geld besparen.