De eerste stappen

kamerkoophandel

Een eigen bedrijf begin je niet zomaar. Naast het feit dat een idee daadwerkelijk om wordt gezet in een tastbaar iets, moeten er ook veel officiële zaken worden geregeld. Bij het starten van een eigen bedrijf, moeten onderstaande stappen uit worden gevoerd.

Ondernemingsplan

Om te beginnen moet een ondernemingsplan op worden gesteld. Het idee dat al tijden door je hoofd spookt moet op papier worden gezet. Ook moeten je financiën goed op orde zijn, want een financieel plan is ook een onderdeel van het ondernemingsplan.  Er moet een goede begroting worden gemaakt waarin een duidelijk overzicht wordt gemaakt van de gemaakte kosten en de verwachte winst van je bedrijf.

Rechtsvorm

Naast het maken van een ondernemingsplan, moet ook een juridische vorm voor het bedrijf worden gekozen. Zo kan het zijn dat je voor een eenmanszaak gaat, maar wellicht past een bv ook goed bij je bedrijf. Om na te gaan welke rechtsvorm het beste bij je bedrijf past, kan worden gekeken naar hoe de aansprakelijkheid wordt geregeld, maar ook naar wat fiscaal voordelig is. In de brochure van de Kamer van Koophandel kan meer informatie worden gevonden over de verschillende juridische vormen van een bedrijf.

Een pakkende naam

De eerste indruk die men krijgt van een bedrijf, wordt allereerst gegeven door de naam. Een goed passende naam kan bijdragen aan het succes van je bedrijf. Enkele tips die worden gegeven bij het bedenken van een naam voor je bedrijf zijn ten eerste dat je geen verkeerde indruk wilt wekken met je naam. Daarnaast is het uit den boze om merknamen van andere te gebruiken. Als laatste is het niet heel handig als je bedrijfsnaam lijkt op een naam van een bedrijf dat reeds bestaat. Dit zal voor verwarring zorgen. Vervolgens kun je controleren of je naam daadwerkelijk nog niet bestaat, door het Handelsregister te raadplegen.

Inschrijven

Vervolgens moeten de belangrijkste zaken worden geregeld. Allereerst moet uw bedrijf in worden geschreven bij de Kamer van Koophandel (en de Belastingdienst). Indien je een bedrijf op wilt zetten in een branche die een organisatie heeft die zich inzet voor ondernemers in die branche, is een lidmaatschap hiervan ook verplicht. Een overzicht van deze organisaties, de zogeheten product- en bedrijfschappen, kan hier worden gevonden. Als laatste moet nog rekening worden gehouden met het Pensioenfonds. In sommige beroepen is het verplicht om deel te nemen aan een gezamenlijk pensioenfonds. Om te kijken of dit ook geldt voor jouw bedrijf, klik hier.

Bekendheid verwerven

Nu je bedrijf ingeschreven staat bij de Kamer van Koophandel en je officieel in je branche aan de slag kunt, is het belangrijk om klanten te verkrijgen. Immers, zonder klanten ben je nergens. Een mooie website of goede slogan kunnen al snel klanten trekken. Het eigen netwerk wordt vaak ook als bijzonder waardevol geacht bij het werven van klanten.