• images
  • 15:04
  • images
  • Reageren.

Altijd een taxi bij de hand met MyTaxi

bus_mytaxi-596x397“Per Smartphone ein Taxi bestellen, bezahlen und bewerten – das ist mytaxi”. Zo luidt de slogan van het Duitse initiatief MyTaxi. De oprichters Niclaus Mewes en Sven Külper hebben hun idee in 2010 opgezet in Hamburg, maar dit is inmiddels uitgegroeid tot 30 steden wereldwijd.

Wat is MyTaxi?

MyTaxi is een start-up waarmee je een taxi bestelt en betaalt via je smartphone.  De app is sinds de oprichting in maart 2010 de pionier en marktleider van alle taxi-applicaties, en het enige bedrijf dat consument en taxichauffeur direct verbindt, zonder tussenkomst van een taxicentrale. De oprichters kwamen met het idee voor MyTaxi toen ze in München waren en zo’n problemen hadden met het vinden van een taxi.

Waarom is het succesvol?

Waar de meeste taxi-apps slechts telefoonnummers van beschikbare taxicentrales in de buurt geven, gebruikt MyTaxi de GPS-informatie op je mobiele telefoon om de dichtstbijzijnde chauffeur te vinden. De app stuurt je informatie vervolgens direct naar de chauffeur. Als de chauffeur vervolgens onderweg is, ontvang je een indicatie van de reistijd, en de naam, het telefoonnummer en een foto van de chauffeur. Je weet dus altijd precies waar je aan toe bent. De taxichauffeurs betalen een klein deel van hun inkomsten aan MyTaxi, waardoor de app voor de consument gratis is. Achteraf kan de reiziger de taxichauffeur een cijfer geven, waardoor je bijna altijd gegarandeerd kunt zijn van betrouwbaar vervoer.

Ook voor de chauffeur is de applicatie ideaal. De reizigers die een taxi zoeken zijn altijd in de buurt, waardoor de taxichauffeur per dienst meer ritjes aan kan nemen. Daarbij krijgt hij via de app de precieze locatie van de reiziger door en kan hij het profiel diens profiel zien, zodat hij nooit meer lang naar de klant hoeft te zoeken. Omdat betalen (vooraf) via de app gebeurt, hoeft de chauffeur zich geen zorgen meer te maken over mensen met te weinig geld of die proberen weg te rennen. Bovendien zit hij niet vast aan een contract.

En MyTaxi blijft groeien. Begin 2012 spreidde het initiatief zich internationaal uit naar onder andere Wenen, Zurich en Barcelona. In juli 2012 had MyTaxi ongeveer 15.000 taxi’s in Duitsland en was de app zo’n 1,7 miljoen keer gedownload. Inmiddels heeft ook Australië het idee gekocht, en komt MyTaxi naar Washington D.C.