4 tips om succesvol de crisis uit te komen
  • images
  • 10:35
  • images
  • Reageren.

4 tips om succesvol de crisis uit te komen

Misschien merkt nog lang niet iedereen het aan de zaken, maar toch zijn er steeds meer signalen op te vangen dat de crisis zijn ergste tijd wel heeft gehad. Dat betekent dat er andere tijden aankomen en dat vraagt ook weer andere manieren van ondernemen. Hoe bereid je je hier als ondernemer op voor en zorg je dat je straks weer zo snel mogelijk profiteert van de betere tijden die eraan komen? Alvast vier tips om eens over na te denken:

1: Investeer in je personeel

Het wordt tijd om weer na de lange termijn te kijken en daar hoort ook het investeren in je personeel bij. Neem nieuwe krachten aan wanneer de mogelijkheid zich voordoet, maar kijk ook eens naar je bestaande medewerkers. Kunnen zij zich verder ontwikkelen met bijvoorbeeld een management opleiding zodat zij goed leiding kunnen gaan geven aan deze nieuwe medewerkers?

2: Geloof in jezelf en je product

Je hebt jezelf als ondernemer ooit in de markt gezet en nu zelfs de meest uitdagende economische crisis doorstaan. Dat betekent wat en daar mag je best trots op zijn. Probeer dan ook niet paniekerig nieuwe klanten te werven met actiekortingen, daarmee doe je voorkomen alsof je te duur bent geweest en niet in de kwaliteit van je product gelooft. Luister daarentegen naar je klanten, zodat je ze precies kunt geven wat ze zoeken.

3. Evalueren is leren

De afgelopen tijd was misschien niet de makkelijkste, maar tegelijkertijd bood het ook een leerkans die je niet snel weer zult krijgen. Kijk daarom eens kritisch naar hoe je je in de crisis staande hebt gehouden. Kijk naar de punten die je daar doorheen hebben geholpen, maar probeer ook te ontdekken wat beter had gekund zodat je in de toekomst nog beter bent voorbereid.

4. Luister niet te veel naar tips

Misschien een beetje een tegenstrijdige boodschap in een artikel met tips, maar tijdens de crisis werden we allemaal overspoeld met tips om de crisis door te komen. Uiteindelijk helpt gezond verstand nog het beste en kan het soms juist goed zijn tegen de stroom in te gaan en je eigen ding te doen. Daar zijn we tenslotte toch allemaal ondernemer voor geworden?